Search

... en communicatie

Taalunie in het nieuws 

Het toekennen van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Astrid Roemer en het lanceren van de vernieuwde e-ANS hielden de publieke opinie in zowel Vlaanderen als Nederland bezig. Tegelijk bleef aandacht voor taal in de zorg actueel. Uit maar liefst achttien kandidaten werd Indiveo gekozen als winnaar van de ZorgVoorZorgPrijs. Indiveo verpakt begrijpelijke patiënteninformatie in beeldverhalen. De prijs werd vanwege corona uitgereikt in een videoreportage over begrijpelijke taal in de zorg, gepresenteerd door radiojournalist Jan Hautekiet. De prijswinnaar was te gast in het NPO 1-radioprogramma De Taalstaat. 
Met de Week van het Nederlands waarin de taal, onder meer in Zuid-Afrika, op stelten werd gezet, kreeg ook het Nederlands in de wereld meer aandacht. En de lancering van het portaal mijnNederlands zal er voortaan voor zorgen dat iedereen die Nederlands leert, gebruikt of onderzoekt in de wereld met elkaar in verbinding kan komen. 

Vertaalproject 40 jaar Taalunie

De Taalunie heeft in 2020 voor haar veertigste verjaardag een feestfilmpje gemaakt. De tekst werd door middel van een automatisch vertaalsysteem vertaald in veertig talen. In 2021 werden deze vertalingen gecorrigeerd door studenten en docenten Nederlands wereldwijd. Het resultaat is een filmpje met ondertiteling in tien talen waaronder Chinees, Indonesisch en Pools. Daarnaast is het filmpje ook beschikbaar in de Vlaamse en Nederlandse Gebarentaal. 

Interne communicatie

Via het intranet-platform en tijdens zowel zakelijke als informele onlinebijeenkomsten bleven de Taalunie-collega’s ook in coronatijd met elkaar in contact. Tegen het eind van de zomer was het door de soepelere coronaregels bovendien mogelijk elkaar fysiek te ontmoeten tijdens een stadswandeling en lunch. 

Het team

Het communicatieteam werd uitgebreid met een medewerker sociale netwerken om met woord en beeld het verhaal van de Taalunie te vertellen.  

Ook kwam er ondersteuning van een stagiaire van de Universiteit Leiden in het kader van haar opleiding Journalistiek en Media. Het doel van deze stage was om kennis te maken met de internationale communicatie over het Nederlands – met een focus op Zuid-Afrika – en samen te werken met de Afrikaanse Taalraad en verwante veldorganisaties.  

Spring naar de inhoud